Följ Flixfilmer på Facebook - Få nyheter om nya filmer och serier på Netflix

Robert Gustafsson spelar Stig Engström i Netflix nya originalserie ‘Den Osannolike Mördaren’

Datum: 03/12/2020 | Inga kommentarer Nyheter

Netflix presenterar idag Den osannolike mördaren – en serie i fem delar baserad på den prisbelönta boken ‘Den osannolika mördaren: Skandiamannen och mordet på Olof Palme’ från 2018, skriven av Thomas Pettersson.

Den svenska serien är en fiktiv tolkning av hur Stig Engström, den grafiska designern som utpekades som den troliga gärningsmannen till mordet på statsminister Olof Palme, lyckades gäcka rättvisan ända fram till sin död genom en kombination av fräckhet, tur och polisens handfallenhet. Vad vet vi om Stig Engström? Och hur kunde polisen låta honom komma undan, trots att de hela tiden var honom på spåren? Mordet var illa planerat, Engström gjorde allt fel från början och nästan ingen trodde på hans lögner om vad han egentligen gjorde under den ödesdigra kvällen på Sveavägen år 1986.

Robert Gustafsson (Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, Det som göms i snö), en av Sveriges mest älskade komiker och skådespelare, spelar huvudrollen som Stig Engström. I rollerna syns även Eva Melander, Mikael Persbrandt och Peter Andersson.

Övrig rollbesättning består av Joel Spira, Emil Almén, Shanti Roney, Torkel Petterson, Henrik Norlén, Lia Boysen, Magnus Krepper, Björn Bengtsson, Peter Viitanen och Cilla Thorell.

Charlotte Brändström (The Witcher, Jupiter’s Legacy) är konceptuell regissör och manus är skrivet av Wilhelm Behrman och Niklas Rockström (Kalifat, Innan vi dör). Den svenskspråkiga serien produceras av FLX, produktionsbolaget bakom Netflix svenska originalserier Störst av allt och Kärlek & Anarki.

Robert Gustafsson: “Att få gestalta Stig Engström är både en spännande utmaning och ett stort ansvar, men också något av en terapi. Eftersom jag själv befann mig på biografen på mordnatten har Palmemordet hela tiden legat som en böld som aldrig vill försvinna – och det är jag inte ensam om att känna. Teorin kring Engström är den mest logiska och den som den senaste Palmegruppen nu pekat ut som den rätta. Det är också den jag själv tror mest på – och nu finns det en chans för mig att dels förstå händelsen och dels greppa personen Stig Engström. Det är en spännande och tragisk historia som berör Sverige och svenskarna väldigt mycket och en naken skildring av det undermåliga polisarbetet kring Palmeutredningen under 80- och 90-talet. Stig Engström ligger väldigt långt från mig själv som person men det är också just det som lockar och utmanar – och förhoppningsvis leder till en inre frid.”

Tesha Crawford, Director Nordics Original Series, Netflix: “Detta gripande och utmanande fall har fascinerat människor både i Sverige och resten av världen i över 34 år. Vi är därför mycket glada över att få ge liv till Thomas Petterssons bok tillsammans med våra långvariga partners FLX. Med Charlotte som konceptuell regissör och manus av Wilhelm och Niklas har vi ett riktigt starkt kreativt team och jag ser fram emot att få introducera den här svenska serien för världen.”

Charlotte Brändström: ”Vissa händelser kan betraktas som banbrytande i en nations historia – händelser som förändrar tankesättet och vägen framåt för ett land. Jag minns väl det enorma nationella trauma som orsakades av mordet på Olof Palme i februari 1986, ett trauma som lever kvar än idag. Med detta i åtanke tog jag chansen att återvända hem till Sverige för att regissera de två första avsnitten av Den osannolike mördaren. Serien är en kraftfull karaktärsstudie och utgör en trovärdig hypotes om mannen som sannolikt dödade Palme den där snöiga vinternatten när statsministern lämnade en biograf i centrala Stockholm för att bege sig hemåt. Just det faktum att Sveriges regeringschef på den tiden kunde leva som alla andra medborgare, och avstod från livvakter och privatchaufför till förmån för kollektivtrafik, visar på en förlorad oskuldsfullhet i vårt nationella liv.

Vad gör någon till en mördare – och någon som kände sig tvungen att rikta in sig på en statsminister? Hur kunde denna sorgliga, självcentrerade figur undgå att bli upptäckt av polisen? Vår serie försöker svara på dessa frågor och gör vissa antaganden. Det är också ett lockande och psykologiskt försök att lösa ett brott som skakade en stolt, stabil och stillsam socialdemokrati ända ner i grunden. Kan det vara så att mordet på Olof Palme – det största verkliga mordfallet i svensk historia – har en chockerande enkel förklaring?”

Serien är baserad på boken ‘Den osannolika mördaren: Skandiamannen och mordet på Olof Palme’ av Thomas Pettersson.
Manusförfattare: Wilhelm Behrman och Niklas Rockström (Kalifat, Innan vi dör)
Regissörer: Charlotte Brändström (konceptuell regissör) och Simon Kaijser (Torka aldrig tårar utan handskar, Innan vi dör, Spinning Man)
Producenter: Fatima Varhos och Frida Asp / FLX
Exekutiv producent: Pontus Edgren / FLX

Den osannolike mördaren har premiär på Netflix 2021.    Skriv kommentar