Följ Flixfilmer på Facebook - Få nyheter om nya filmer och serier på Netflix

Det här såg svenskarna på Netflix 2020

Datum: 10/12/2020 | Inga kommentarer Nyheter

Det har minst sagt varit ett extraordinärt år, men mitt i allt har serier och film tröstat och skänkt glädje. Netflix medlemmar har sett kungar krönas på basketplanen och en drottning slå stormästare i schack. Och med nästan ett år av att arbeta hemifrån var ett rött läppstift det närmaste någon kom ett kontorsdrama. Det här är de största tittartrenderna på Netflix 2020.

Svenskarnas favoritgenrer
Med ett år som detta sökte sig svenskarna till något som var roligt, hjälpte dem att fly vardagen eller var underhållande för barnen. De tre mest populära genrerna på Netflix i Sverige 2020 var:

1. Drama
2. Komedi & Stand-up
3. Kids

När Eurovision ställdes in, dansade och sjöng svenskarna istället med Will Ferrell och Rachel McAdams i Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga, som hamnade på förstaplatsen över de mest sedda komedierna i Sverige. Andra favoritkomedier bland svenskarna var Mia Skäringer Lázárs No More F*cks To Give, och David Batra: Elefanten i rummet.

Men det handlade inte bara om svenska komedier, utan även om kärleken för dramaserier som utspelar sig i Sverige – Kärlek & Anarki och Young Wallander var de mest sedda dramaserierna i Sverige. Det var inte bara svenskar som älskade triangeldramat i Kärlek & Anarki eller den envise polisen Kurt Wallander. Båda titlarna var också de mest populära serierna från Sverige världen över och hamnade på fler än 20 internationella topp 10 listor var.

I listan över de mest populära dramatitlarna i Sverige syns det att tittarna sökte sig till andras verkligheter och besökte Buckingham Palace i The Crown säsong 4, det oortodoxa judiska samhället i Unorthodox och mentalsjukhuset i Ratched.

Kungar bland svenskarnas topp 10 listor
En del serier ses om och om igen. Andra är helt nya, men som snabbt har blivit favoriter. Tittar man på titlar som legat längst på Sveriges topp 10 lista, blir det tydligt att svenskarna inte kan få nog av en populär sitcom, en kung på basketplanen, och en viss tigerkung:

1. Modern Family
2. The Last Dance
3. Tiger King: Murder Mayhem and Madness

Covid-19 fick svenskarna att upptäcka nya genrer
Svenskarna har också upptäckt nya sidor hos sig själva i år. De tre genrerna som tilltalade svenskarna mest när Covid-19 anlände i mars var anime, reality-tv och musikaler. Studio Ghibli-filmer förde svenskarna till en magisk värld. Samtidigt verkade dokusåpor som Too Hot to Handle och Love is Blind få alla att hoppas på att deltagarna skulle hitta kärleken (eller inte).

Metodik
Ovan nämnda titlar (licenserade eller original) har alla haft premiär på Netflix under 2020 – popularitet är baserat på antal konton som tittat på minst två minuter av en serie eller film under de första 28 dagarna serien eller filmen funnits tillgänglig på Netflix.    Skriv kommentar