Följ Flixfilmer på Facebook - Få nyheter om nya filmer och serier på Netflix

Serier, filmer, serier, repeat: nya mönster för sträcktittande på Netflix

Datum: 08/12/2016 | Inga kommentarer Nyheter

Frank och Claire. Walt och Jesse. Ost och vin. Vissa saker är bättre tillsammans, och det visar sig att serier och filmer är en sådan kombination. Enligt statistik från Netflix har en ny trend tagit form, fler än 30 miljoner Netflix-medlemmar över hela världen varvar film med serier i deras sträcktittande.

Efter att ha tittat klart på en serie tar majoriteten av Netflix medlemmar en paus (59%), vanligtvis i tre dagar, innan de börjar titta på en ny serie. Under pausen tittar mer än hälften (61%) på en film för att bibehålla känslan av sträcktittandet, som exempelvis kombinationen av den excentriska Zoolander till härligt udda Unbreakable Kimmy Schmidt eller den kriminella komedin The Big Short till det komiska dramat Orange is the New Black.

”I vårt pågående arbete med att utveckla och programmera tjänsten för våra medlemmar upptäckte vi att filmer spelar en särskild roll när de sträcktittar på serier,” säger Ted Sarandos, Chief Content Officer på Netflix. Det är intressant att se att en tredjedel av våra medlemmar följer samma mönster och att filmerna de 30 miljoner användarna tittar på går att para ihop med serier. Men det som är fängslande är hur filmens roll konsekvent blir viktigare i våra medlemmars Netflix-liv.”

När vi globalt undersökt vilka filmer som ofta ses efter sträcktittande av serier hittades flera intressanta kombinationer. Efter att ha sett House of Cards väljer en del av tittarna att byta från politik till krig och ser gärna på Beasts of No Nation, men de håller fast vid berättelser med kompromisslösa och hänsynslösa ledare. Berättelser som handlar om orättvisor tog medlemmarna från gripande Making a murderer till de chockerande upptäckterna i The Hounting Ground. Vince Gilligans kinematografiska pik till Tarantino i Breaking Bad gick inte omärkt förbi av tittarna när de valde att se Pulp Ficition efter att ha sett Mr. White bid his final adieu. Däremot håller Gilmore Girls-fansen retrokänslan vid liv genom att se om klassiker som Breakfast at Tifany’s och Casablanca.

Medlemmarna valde även i vissa fall att se dokumentärfilmer för att stilla begäret att sträcktitta. Efter att ha sett Narcos fortsatte många på samma spår och såg kartelldokumentären Cartel Land and Narco Cultura. De som sett Marvel’s Luke Cage fortsatte på temat rättvisa och såg 13TH medan fans av Black Mirror valde att se den verkliga skildringen i Hot Girls Wanted. Intressant nog valde vissa BoJack Horseman-tittare att gå vidare till stand-up medan andra tog en paus från självförstörelse med självhjälp från Tony Robbins: I Am Not Your Guru.

Ett undantag till mönstret är komedi. När tittare är ute efter ett helt annat typ av innehåll tenderar de att välja komedi att kombinera sin serie med. Det stämmer speciellt in på skräckserier där tittarna gärna väljer en komedi innan de går vidare till nästa serie. Exempelvis väljer fans av Stranger Things att se Back to the Future för att stilla nerverna, men de som sett American Horror Story byter terrorn mot tonårsångesten i Mean Girls.

Netflix har analyserat tittardata från över 86 miljoner medlemmar i mer än 190 länder mellan januari 2015 och oktober 2016. Undersökningen har tittat på variationer i medlemmarnas tittarmönster och relationen mellan TV-serier och filmer. I undersökningen har Netflix hittat samband när medlemmarna byter från en serie (avslutat alla tillgängliga säsonger) till en annan, 59% av tiden tog de på sig som minst är en dag och medianvärdet var 2,5 dagar. Under pausen tittade 61% av medlemmarna fristående titlar (dokumentärer, filmer, stand-up) innan de började titta på en ny serie. Totalt är det 16% av alla medlemmar på Netflix som följer mönstret. Medlemmarna behövde inte avsluta en serie under en viss tid för att tas med i undersökningen. För att ta reda på kombinationerna av serier och filmer har Netflix analyserat mer än 100 TV-serier för att identifiera vilka filmer som kombinerades mest frekvent per marknad. Filmkombinationerna kan inte likställas med tittarsiffrorna.    Skriv kommentar