Följ Flixfilmer på Facebook - Få nyheter om nya filmer och serier på Netflix

Red Dot blir Netflix första svenska originalfilm

Datum: 14/11/2019 | Inga kommentarer Nyheter

Under Stockholms Filmfestival presenterade Netflix tidigare idag två nya originalfilmer från Norden: Red Dot från Sverige, producerad av SF Studios, och Cadaver från Norge, producerad av Motion Blur. Red Dot och Cadaver kommer lanseras exklusivt på Netflix i hela världen. Klart står även att den danska filmen Shadow In My Eyes, producerad av Miso Film, förvärvats av Netflix och kommer lanseras globalt utanför Danmark, där filmen först går upp på biografer. SF Studios kommer att distribuera filmen.

Lina Brouneus, Director of Licensing and Co-Productions Netflix Northern Europe: “Vi är väldigt glada över att få ta detta spännande steg och kunna erbjuda våra medlemmar i Norden mer lokalt innehåll, men även över att få möjlighet att presentera mer bra nordiskt innehåll till medlemmar över hela världen. Samtliga av dessa tre filmer är unika; de är starka genrefilmer med en engagerande handling och drivs framåt av talangfulla skådespelare och filmskapare. Tillsammans kommer de skapa ett starkt utbud av olika genrer och visa upp den mångsidighet och höga kvalitet som finns bland nordiska filmer.”

Red Dot är en svensk actionthriller som utspelar sig i de svenska bergen. Alain Darborg står för regi och har även skrivit manus tillsammans med Per Dickson. Filmen följer ett par i 30-årsåldern, David och Nadja, som har det kämpigt med sitt äktenskap. När det visar sig att Nadja blivit gravid gör de ett försök att återknyta bandet dem emellan genom att bege sig upp till svenska fjällen för att vandra. Men efter att ha kommit i schism med två lokala jägare förvandlas snart deras romantiska semester till en mardröm, för snart överraskas paret av en röd prick från ett lasersikte mot deras tältvägg och de tvingas fly ut i den karga vildmarken. Helt isolerade i de massiva bergen, förföljs de nu av hänsynslösa skyttar, men under den sadistiska jakten kommer även deras förflutna historia ikapp dem.

“Jag hade precis fått reda på att jag skulle bli pappa när jag och mamman till barnet var ute och vandrade i fjällen. Det kändes överväldigande och helt fantastiskt. Och då tänkte jag som alla andra tänker: ”Tänk om en galning med jaktgevär börjar skjuta på oss.” Så föddes idén till Red Dot. En action-thriller om rädslan över att bli förälder (och att bli skjuten i huvudet). Ambitionen är att göra en film med hög fart och spektakulära scener. Förhoppningsvis har tittarna inte klippt naglarna, för när filmen är slut kommer de att ha bitit sönder dem,” säger Alain Darborg, regissör för Netflix första svenska originalfilm.

”Det känns så himla kul att få göra detta med Alain Darborg och Per Dickson. Jag älskar verkligen genrefilm och när de presenterade manuset till Red Dot så kände jag direkt, att denna filmen måste vi bara göra. Alain har en fenomenal förmåga att få en att vilja gömma sig bakom en kudde samtidigt som man inte kan sluta titta. Det känns fantastiskt att få chansen att producera Netflix första svenska film”, säger Niklas Larsson, producent på SF Studios.

Norska Cadaver är en skräckfilm som undersöker hur långt människor är villiga att gå för att överleva. Efter en kärnkraftskatastrof balanserar Leonora, Jacob och deras dotter Alice på gränsen mellan liv och död. En dag bestämmer sig det lokala hotellet för att hjälpa de överlevande och bjuder in dem till en middag med efterföljande teaterföreställning. Leonora och Jacob har inget annat val än att bege sig till hotellet, där regissören Mathias berättar att hela hotellet kommer utgöra kvällens scen. Samtliga deltagare får masker som hjälper till att skilja dem från skådespelarna, men föreställningen tar en spöklik vändning när personer ur publiken börjar försvinna. Skillnaden mellan teater och verklighet börjar snabbt suddas ut, tills Alice försvinner framför ögonen på Leo och Jacob och det inte längre finns några tvivel: Det är något som inte stämmer på Mathias hotell.

Filmen är producerad av Espen Horn och Kristian Strand Sinkerud från Motion Blur Films och för manus och regi står Jarand Herdal.

Den danska filmen Shadows In My Eyes är en berättelse om den ofattbara tragedin som drabbade Danmark 21 mars 1945 – den katastrofala bombningen av en fransk skola i Köpenhamn. Det kungliga brittiska flygvapnets attack på Shellhuset, Gestapos högkvarter i Köpenhamn, fick katastrofala konsekvenser när ett av bombplanen missar målet och istället träffar den franska skolan. Fler än 104 personer dödades – 86 av dem var barn.

Filmen är skriven och regisserad av Ole Bornedal (1864, Nattvakten) och är producerad av Jonas Allen och Peter Bose från Miso Film (The Rain, Den som dräper).    Skriv kommentar