Följ Flixfilmer på Facebook - Få nyheter om nya filmer och serier på Netflix

Ultras – en film om italienskt fotbollsvåld

Datum: 04/05/2020 | Inga kommentarer xad

Under dessa tider är det nog många fotbollsfantaster som klättrar på väggarna. Den rådande COVID-19-pandemin har satt stopp för all sport, vilket innebär att populära ligor som Premier League, La Liga och Serie A är stängda på obestämd tid.

Fotboll underhåller människor från världens alla håll och kanter på flera olika sätt. Sporten engagerar allt från söndagstittare till die-hard-fans och sportexperter som livnär sig på att sportbetting.

I synnerhet på senare år har bettingsajter gjort det lättare för folk att betta på sport. Sajter som hajper odds låter spelare logga in med Bankid, och erbjuder ett utmärkt urval av spotmarknader för dem som gillar att betta på fotboll.

Men allt är inte guld och gröna skogar, och fotbollen har sina mörka sidor också. Och Netflix har precis släppt en italiensk film som skildrar vardagen för Neapels fotbollshuliganer. Filmen heter Ultras och är Francescos Lettieris regidebut.

Handling

Ultras handlar om Sandro – en fotbollshuligan som blivit bannlyst från Italiens fotbollsarenor.

Han är ledare för Apaches, en grupp Neapel-supporters vars största rival är Rom. Men för Apache-gänget är det inte kärleken för fotboll som är den drivande kraften. För dem ligger tjusningen i att få utlopp för ilska och destruktivitet genom att slåss mor andra huliganer.

Ultra-gänget dricker och härjar och lever i en värld där klubbmedlemskapet ger dem en känsla av tillhörighet och broderskap. Men Sandro har kommit till en punkt i sitt liv där han börjar ifrågasätta vad han håller med. Han ska snart fylla femtio och känner att han inte får ut särskilt mycket av huliganlivet längre. Det finns inga pengar att tjäna och Sandro inser att det broderskap han tidigare värdesatt inte betyder särskilt mycket egentligen.

Allt ställs dessutom på sin spets när en ung Ultra-medlem blir ihjälslagen i en gatufajt och hans yngre bror hamnar under Sandros beskydd. Nu blir Sandros kamp helt plötsligt att försöka skapa en ljusare framtid både för sig själv och för tonårspojken som han känner sig ansvarig för. Härifrån spinner storyn vidare till ett våldsamt drama fullt av starka känslor och interna intriger.

Överlag skildrar Ultras hur den här subkulturen fascinerar många män, och hur ger den initialt dem en romantiserad känsla av broderskap för att sedan bli succesivt mer intetsägande och patetisk all eftersom åren går.

Ultras är alltså en gängfilm och påminner därför snarlika filmer som Green Street Hooligans Underground. Stundtals går tankarna också till Fight Club och American History X.

Vad vi tycker om Ultras

Den här filmens starkaste sida är Francescos Lettieris ambitiösa regi.

I sin debut lyckas Lettieri kombinera dokudrama med långa tagningar och bra filmfotografi – en kombination som får Ultras att kännas som en väldigt verklighetstrogen skildring av det italienska fotbollsvåldet. Generellt sett brukar italienska filmer och serier kännas ganska verklighetstrogna, och Ultras är alltså inget undantag.

Men Ultras har sina svaga punkter. Och fram för allt saknar karaktärerna djup. Sandros uppvaknande och de interna konflikter som uppstår i gruppen är väldigt förutsägbara. Vi får heller aldrig någon bra förståelse av varför Ultra-medlemmarna valt en så våldsam och destruktiv livsstil. En mer ingående och detaljerad karaktärskarta för filmens huvudkaraktärer hade definitivt gjort Ultras mycket mer fascinerande.

I en scen tar Sandro till exempel droger och dansar till tekno för att för bort tankarna från relationsproblem. Men den här scenen är ganska intetsägande och berättar inget vi inte redan vet om Sandro. Och samma sak går att säga om flera av filmens scener.

Filmtekniskt sett är Ultras däremot väldigt fängslande. Skådespelarinsatserna är också bra och fram för allt tycker vi Aniello Arena lyckas bra med att påvisa Sandros svagheter utan att göra dem allt för uppenbara. Hade manuset varit mer utvecklat är vi övertygade om att Aniello hade gjort Sandro till en ännu mer intressant karaktär.

Manuset och karaktärsbeskrivningen i Ultras faller alltså lite platt, och det finns många mycket mer gripande filmer om olika sub-och gängkulturer.

Sammantaget känns det som att Ultras inte riktigt når sin fulla potential. Lettieri ger oss en inblick i en våldsam subkultur, men lyckas inte måla upp en tillräckligt nyanserad bild för att göra storyn riktigt gripande.

 

 

     Skriv kommentar