Följ Flixfilmer på Facebook - Få nyheter om nya filmer och serier på Netflix

Svenska filmer som är omtyckta i världen

Datum: 18/04/2023 | Inga kommentarer xad

SPONSRAT INNEHÅLL

I denna artikel går vi igenom svenska filmer som har fått väldigt stor uppmärksamhet i världen. Detta bevisar att vi svenskar har en stor förmåga att tillverka filmer i hög kvalitet. Det är inte bara filmer vi är bra på utan också betalningsmetoder, exempelvis swish som används på många online casinon. Trustly är också en populär betalningsmetod som används i hela världen men är skapat i Sverige. Nog om annat, nu ska vi gå igenom de bästa svenska filmerna!

Let the right one in

Denna nordiska romantiska skräckfilm utspelar sig på Stockholms tysta, snöiga gator. En känslig 12-årig pojke vid namn Oskar, som blev mobbad i skolan, knyter vänskap med sin nya granne Eli.

Eli är en lynnig och mystisk tonåring som till slut delar sin mörka, morbida hemlighet med Oskar och avslöjar att hon är en vampyr på uppdrag att hämnas på mobbarna.

Även om Eli och Oskar utvecklar ett nära band, sammanfaller hennes senaste framträdande i grannskapet med en mängd misstänkta dödsfall i området, vilket ger upphov till misstankar om hennes roll i det hela. Den svenska titeln är “ Låt den rätte komma in” och den blev lanserad året 2008.

The Square

Christian är en uppskattad intendent på Stockholms prestigefyllda museum för samtidskonst. Han är en skild, hängiven far till två barn, stöder goda ändamål och kör elbilar.

Men efter att ha blivit utsatt för en ficktjuv uppgörelse får Christian ett sammanbrott och en existentiell kris. Han bestämmer sig för att sätta upp en kontroversiell ny utställning kallad “The Square”, som handlar om altruism och bjuder in människor för att påminna dem om deras roll som ansvarsfulla varelser.

Utställningen slutar i katastrof när Christian kämpar för att leva upp till sina egna ideal efter att hans dumma reaktion på stölden av hans telefon drar honom i vanrykte. Filmen är svensk men har även den engelska titeln i Sverige, lanserad 2017.

The girl with the dragon tattoo

Finansjournalisten Mikael Blomkvist fick en chans att gottgöra sig själv efter att ha dömts för förtal för att ha skrivit en artikel om miljardären Hans-Erik Wennerström. Den rika svenska industrimannen Henrik Vanger anlitade honom för att ta reda på vad som hände med hans systerdotter Harriet, som försvann för 40 år sedan.

Vagner tror att någon ur den egna familjen dödade henne. Med hjälp av en datahacker ger han sig ut på en lång utredning för att lösa mysteriet, och när han gräver djupare upptäcker han hemligheter som han aldrig hade förväntat sig. Titeln på svenska är lite förvånande men den heter “Män som hatar kvinnor” vilket inte översätter exakt likadant från “ The girl with the dragon tattoo” filmen blev mycket populär i Sverige och i världen året 2009 som den lanserades.

As it is in Heaven

Denna Oscarsnominerade film handlar om en berömd och framgångsrik internationell dirigent som bestämmer sig för att lämna rampljuset och återvända till sin avlägsna barndomsstad i Sverige. När han kommer dit blir han inbjuden att lyssna på en kyrkokör och ge sina råd.

Han kan inte vägra tacka nej och accepterar inbjudan och det slutar med att han får både fiender och vänner i takt med att kören växer. Han finner också kärleken på vägen. Passerar snart 20 års jubileum då den lanserades redan 2004. Den svenska titeln är “ så som i himmelen” .

Force majeure

Denna är en dramafilm som var en favorit på Cannesfestivalen, berättar historien om en familj som semestrar i de franska Alperna och som konfronteras med en farlig lavin. Under en lugn lunch med familjen på en restaurang på en bergssluttning kommer lavinen plötsligt ner över matgästerna.

Den stiliga affärsmannen Tomas agerar själviskt på händelserna, vilket orsakar en spricka i hans äktenskap och i förhållandet till hans två barn. Det beslut han fattar gör att han kämpar för att reparera sitt förhållande till familjen och återta sin roll som familjepatriark. Titeln på svenska är “ Turist” och den blev lanserad 2014.

Stort tack för att du läser vår artikel om svenska filmer som blivit stora i världen, som sagt finns det andra saker såsom betalningsmetoder och andra uppfinningar som vi svenskar är bra på. Alla bilder har vi tagit eller kopierat från imdb.com som vi starkt rekommenderar för att kolla upp filmbetyg generellt.    Skriv kommentar