Följ Flixfilmer på Facebook - Få nyheter om nya filmer och serier på Netflix

Ny i filmbranschen? Så här finansierar du ditt filmprojekt

Datum: 04/09/2019 | Inga kommentarer xad

Det finns många hinder och fallgropar på vägen för den som vill förverkliga den där fantastiska idén till en film. Särskilt besvärligt är det för dig som är helt okänd, och står i startgroparna för att spela in din film.

Det är ett digert arbete med att ta fram rekvisita, hitta bra skådespelare som matchar dina karaktärer – och mycket annat. Men svårast av allt är nog att få fram pengar för att finansiera alltihop. Den självklara anledningen till det är att du kan få svårt att få finansiärer att tro på din idé och att den blir lönsam för dem.

Till och med George Lucas hade svårt att få ihop pengar till kultfilmen Star Wars. Ingen ville ta i projektet, innan Fox till slut gick med på att ta kostnaderna – trots att de egentligen inte trodde på idén. Steven Spielberg lär en gång ha sagt att han var den enda som tyckte om filmen när man visade några förhandsklipp.

Inför premiären åkte Lucas till Hawaii för att slippa fiaskot han var säker på skulle bli resultatet av den första dagen. Men vi vet ju alla hur det slutade.

Så hur bär jag mig åt för att skaffa pengar?

Som ny och okänd får man börja på hemmaplan. Familj, släkt och vänner kanske är intresserade av att bidra med de medel de kan. Men man får allt ha turen att ha människor omkring sig som har gott om pengar, och samtidigt är villiga att riskera lite av dem.

Nästa steg är att försöka hitta utomstående finansiärer. Eventuellt kan du hitta investerare på Almi, som är villiga att bidra, mot att de får en andel av den eventuella vinst som filmen genererar. Det finns olika modeller för hur det går till men alla kretsar runt samma frågor som måste besvaras:

  • Hur stor andel ska investeraren ha i filmen?
  • På vilket sätt ska de få ut sin andel?
  • Hur genererar man en vinst till investeraren?

Var ärlig mot dem. Att satsa pengar på en film är riskabelt, särskilt när man pratar om en independentfilm, som det förmodligen handlar om när man spelar in sin första film. Ta också hjälp av en jurist för att arbeta fram villkoren för investeringarna.

Konstnärsnämnden kan man söka projektbidrag för kortfilm och dokumentärer. Beloppen varierar mellan 50 000 och ca 200 000 kronor.

Låna pengarär en vanlig lösning. Det kan vara det enda sättet att skaffa pengar, men många filmskapare använder lånet till att ”fylla luckan” efter att finansiärerna bidragit med sitt. Kom bara ihåg att du förmodligen behöver borga för lånet personligen, om du inte kan lämna annan säkerhet. Det är också viktigt att du jämför så många långivare som möjligt. Det finns många jämförelsesajter som gör jobbet, till exempel för att hitta den bästa sidan på SMSlån och andra krediter.

Crowdfunding är något som växer sig allt populärare. Det går ut på att ett stort antal personer donerar mindre summor. Varje dag kan du se hur insamlingar startas på sociala medier som Facebook och Instagram. Det är ett enkelt sätt att samla ihop pengar, och om t.ex. 500 personer donerar så lite som en hundralapp har du fått ihop inte mindre än 50 000 kronor.

Det fina i kråksången med crowdfunding är att du inte behöver betala tillbaka pengarna.    Skriv kommentar