Följ Flixfilmer på Facebook - Få nyheter om nya filmer och serier på Netflix

Mycket europeiskt originalinnehåll hos Netflix

Datum: 21/01/2020 | Inga kommentarer xad

I dagens version av Netflix ser vi väldigt många europeiska serier i biblioteket, mycket på grund av deras höga produktionskvalitet, talangfulla skådespeleri och intressanta genren. Några nämnvärda exempel är bland annat La Casa De Papel, den turkiska serien Wolf, samt Dark. Den första är spansktalande medan Wolf egentligen heter ”Börü”, samt att Dark är en mörk sci-fi serie producerad i Tyskland.

I denna artikel ska vi titta lite närmare på dessa tre alternativ, men även spekulera kring varför europeiska och andra utländska marknader är populära hos strömmande tjänster som Netflix. Detta fenomen gäller dock inte enbart för filmer och tv-serier, utan även datorspel och spelbranschen där sajter som casinoutanlicens.co är ett tecken på att svenskar fortfarande föredrar både europeiska och utländska alternativ för sitt spelande.

La Casa De Papel

Denna tv-serie är Netflix mest sedda serie där engelska inte är huvudspråket och den kallas även för Money Heist i USA. Karaktärerna i denna thriller är ute efter att trycka sina egna sedlar och komma undan med över 2,4 miljarder euro, men som du säkert anade får planen oväntade konsekvenser. Ligan leds av en listig professor och rånen utförs av karismatiska karaktärer som hela tiden leker katt och rotta med den kvinnliga polisen som försöker sätta stopp för det hela.

Du hittar redan fyra säsonger av La Casa De Papel på Netflix och även om den fjärde inte är släppt ännu kommer den under 2020. Om du är intresserad av populära europeiska tv-serier kan Money Heist vara ett absolut måste.  Flertalet användare på Imdb (Internet movie database) har gett den höga poäng och när fansen gillar något är det läge att höja på ögonbrynen.

Wolf (Börü)

Denna turkiska serie om specialstyrkan Wolf behandlar ämnet terrorism och Turkiets konflikter som eskalerade kontinuerligt efter 2014. Den använder mycket actionsekvenser blandat med humor och dramatiska stunder vilket gör det till en riktig emotionell bergochdalbana, något som de flesta tittare garanterat uppskattar.

Filmatisering är välgjord och scenerna är trovärdiga nog att få tittaren att stanna kvar, även om språket är turkiska. Det positiva är att du kan ändra ljudspår till engelska om du föredrar dubbade röster, men det är inte alltid det blir bättre eftersom det tar bort originaliteten av det hela.

Om du letar efter en actionthriller som ger dig en inblick i hur specialstyrkorna i Turkiet opererar kan detta vara ett utmärkt alternativ att lägga till i spellistan. Miniserien finns i 6 delar och det har även gjorts en långfilm som tar plats efter händelserna i serien.

Dark

Om du gillar sci-fi är Dark ett absolut måste, framförallt om du föredrar tv-serier som fått flertalet priser och utmärkelser. I denna serie välkomnas  du till en liten stad i Tyskland där två barn plötsligt försvinner, men det hela utvecklar sig ytterligare när det uppmärksammas att staden befinner sig i en slags tidsloop som inte går att förklaras med vetenskapliga medel.

Om du bläddrar bland kommentarer på nätet hittar du toppbetyg från de flesta användare vilket pekar på att Dark är ett absolut mästerverk som bara måste upplevas. Många tittare vittnar om att denna tv-serie drar många likheter till den otroligt populära Stranger Things, dock är den mycket mörkare och precis som namnet avslöjar blir det inte många skratt. Du möts även av många skräckinjagande scener och hotfullt tickande klockor som skrämmer slag på de bästa av oss.

Andra nämnvärda alternativ

Det finns givetvis en uppsjö av serier att välja mellan idag, samt att de flesta av dem faktiskt hittas på Netflix. Deras originalinnehåll har bara vuxit sedan starten och några andra alternativ som du kanske vill prova kan vara serien ”3 %” som är en sci-fi serie från Brasilien, eller varför inte ”Fauda” som skildrar de två världarna Israel och Palestina.

En ytterligare utmanare från norden heter ”Nobel” där du följer Norges insatser i kampen mot terrorism i världen, samt hur det påverkat många norska liv. Det finns helt enkelt en uppsjö av serier att välja mellan idag och det ser endast ut att växa eftersom tekniken som krävs för filmatiseringen blir billigare för varje dag som går.

Varför välja europeiska eller andra icke amerikanska alternativ?

Det är ingen hemlighet att de största filmerna och serierna kommer från USA, men många andra länder levererar också kvalitativa titlar. Oftast sker det dessutom i ursprungligt språk vilket levererar mer autenticitet och äkthet.

Genom att ge andra alternativ en chans breddar du även vyerna och kanske får lite mer inblick i hur verkliga händelser påverkar människors liv i många krigsdrabbade områden. Det ger även färska perspektiv och serierna är ofta filmade från andra synvinklar än de amerikanska motsvarigheterna. Ytterligare anledningar kan vara att du helt enkelt inte har något att titta på och letar efter nya och intressanta alternativ, eller att du har ”fastnat” framför biblioteket hos Netflix genom att inte kunna bestämma dig. Med våra exempel som vi presenterade i denna text hoppas vi att du ska kunna göra ditt val lite enklare!    Skriv kommentar