Följ Flixfilmer på Facebook - Få nyheter om nya filmer och serier på Netflix

Leaving Las Vegas – Nicolas Cage Revisited

Datum: 20/01/2021 | Inga kommentarer xad

Att Nicolas Cage, eller Nicolas Kim Coppola som han egentligen heter, skulle bli en skådespelare var nog ingen hemlighet. Hans ursprungliga efternamn skapade helt klart rätt förutsättningar för en lysande karriär. Men för att undvika att rida på det välrenommerade namnet valde han att helt enkelt byta namn. Och från ett snabbt och blygsamt framträdande i Fast Times at Ridgemont High (1982) som en av de många hamburgarvändarna, har han nu blivit något utav en institution i Hollywood.

Men hur gick det till? För att få perspektiv på hans karriär så måste vi göra en nödvändig resa till 80- och 90-talet.

1980-talet: Kufer och karaktärer

Efter en kort period av statistroller säkrade Nicolas Cage delad huvudroll i tonårskomedin Valley Girl från 1983. Även om det inte blev någon enorm hit så fick Hollywood upp ögonen för Cage. Mer av hans förmågor visades i Peggy Sue got Married från 1986. Trots att Kathleen Turner var väldigt irriterad över hans val att tillämpa en nasal röst så etablerade filmen Cage som en karaktärsskådespelare värt att titta närmare på. Raising Arizona från 1987 var förmodligen den film som befäste hans ställning som skådespelare. Från att ha varit kategoriserad som något utav ett osäkert kort som man kunde plocka fram när det behövdes excentriska karaktärer, så var han på god väg att göra sig ett namn som en stabil och pålitligt skådespelare.

1990-talet: Steget till storfilmer

Under 90-talet så gjorde Cage ett flertal aktiva val för att etablera sig som en seriösa skådespelare. Intressant nog så hade två av filmerna spel och dobbel som tema, nämligen Honeymoon in Vegas från 1992 och Leaving Las Vegas från 1995. Vill du själv känna vad som inspirerade hans val så rekommenderar vi att du testar ett casino utan spelpaus. Men kanske mest drastiskt för hans karriär var storfilmerna The Rock från 1996 och Con Air från 1997, som etablerade honom som huvudrollsinnehavare. Från att ha haft väldigt nischade och relativt sett små roller så blev han i och med dessa filmer ett namn att räkna med.

2000-talet: Prestige och halvpension

En stor del av 2000-talet spendera Nicolas Cage på en speciell kombination av prestigefyllda roller och utmanade småroller. Vid det här laget hade han etablerade sig som en skådespelare med förmågan att såväl locka publik, som att axla komplicerade mindre roller.

2010-talet: Oanade vändningar

En av de mest efterfrågade filmerna är relativt okända The Unbearable Weight of Massive Talent som kommer att släppas 2021. I den så spelare Nicolas Cage sig själv, men tvingas återuppleva flera av sina ikoniska roller för att rädda sig själv och sin familj. Det är en komedi som är helt och hållet inspirerad av hans egen karriär. Man skulle kunna säga att den representerar en sorts sluten cykel för hans väg som skådespelare. Men hurvida den lever upp till han stora rykte återstår definitivt att se. Vad vi däremot kan säga är att hans väg som skådespelare varit allt annat än rak. Få skulle nog kunna gissa att han redan i början var på god väg att bli en stor skådespelare.

.    Skriv kommentar