Följ Flixfilmer på Facebook - Få nyheter om nya filmer och serier på Netflix

Klassiska kortspel som inspirerat populära filmer

Datum: 20/02/2020 | Inga kommentarer xad

Las Vegas är en stad som länge varit till inspiration för ledande manusförfattare och regissörer i Amerikas kontinuerligt växande filmbransch. Det är inte konstigt att vi hela tiden ser nya filmer som tar hjälp av stadens magi för att skapa stämning, då det verkligen är en stad som livar upp filmer med sin unika karaktär. Det är inte heller ovanligt att dessa filmer då och då innehåller spel som man vanligtvis påträffar i sådana sammanhang.

Filmer där spel är en väsentlig del

Just nu finns det hundratals stora filmprojekt där någon form av klassiska kortspel har varit väsentliga för intrigens detaljer. Oavsett om det är en huvudkomponent i filmen, eller om det bara är en avgrening så används det flitigt. Många av dessa filmer har huvudkaraktärer som på något sätt är kända för sina färdigheter i kortspel som blackjack och olika varianter av poker.

Sting

Ta filmen The Sting som exempel. Detta var sannerligen en av Hollywoods största kommersiella succéer, Orskarsbelönad hela 7 gånger och med en riktigt stabil uppsättning karaktärer. Mycket av filmens charm kommer från den träffsäkra avbildningen av spelkulturen på den tiden. Poker är en central del av berättelsen och svindlandet och intrigerna som uppstår är centrerade kring spelandet.

Maverick

Vi har också filmen Maverick med Mel Gibson och Jodie Foster som också är baserad på poker. Mel Gibson spelar här en spelare som vill delta i den vilda västens största pokerspel, men saknar de 3000 dollar som krävs för att delta. Filmen handlar kort och gott om hur Mel Gibson försöker samla in dessa pengar. Filmens slut är centrerat kring spelet och är en riktig nagelbitare.

Rounders

Den kanske bästa filmen på att träffsäkert avbilda spelande är nog filmen Rounders med Matt Damon. Filmen har klassats av många som riktigt realistisk. Det är inte direkt konstigt då filmens skapare tog hjälp av riktiga proffs som alla varit delaktiga i den miljön som filmen försökte avbilda. Att kalla filmen en dokumentär vore att överdriva ganska ordentligt, men det är faktiskt inte så långt från sanningen.

Ibland är det svårt att få det rätt

Även om kortspel är någonting roligt som man kan inkorporera i allting från komedier till actionfilmer så är många experter lite sura på Hollywoods avbildning. Det är inte alltid man får allting rätt när det kommer till de tekniska detaljerna i kortspel. Manusförfattare och regissörer har inte alltid en superbra förståelse om vad som faktiskt händer i verkligheten när riktiga spelare spelar. Det är vanligt att vilja romantisera idén om spelare istället för att faktiskt se hur en professionell spelare agerar, och hur saker och ting faktiskt går till. Ibland blir filmen helt enkelt bättre om man inte håller sig till verklighetens begränsningar till hundra procent. Att räkna kort är ett bra exempel på detta. Det är nästan aldrig så att en professionell spelare gör detta, och när det väl händer, så är det sällan Hollywood för till det rätt.

En stor anledning till detta är att filmskapare i Hollywood har en tendens att försöka visa blackjack- och pokerspelande som någon sorts högvinstslivstil med glamorösa detaljer. Dessa orealistiska förväntningar ger filmens tittare hopp om att samma sak kanske kan hända om de åker till Las Vegas och spenderar samma hutlösa mängder.

Slutsats

Även om det inte alltid visas på ett realistiskt sätt så är kortspel ändå ett genomgående tema i stora filmproduktioner. Hollywood har verkligen hittat ett tema som de gillar att återanvända om och om igen. Det kanske ändå finns någonting att lära sig genom att granska filmernas huvudkaraktärer, man får ta det från film till film.    Skriv kommentar