Följ Flixfilmer på Facebook - Få nyheter om nya filmer och serier på Netflix

Goon: Last of the Enforcers – handling, skådespelare och kuriosa

Datum: 18/10/2021 | Inga kommentarer xad

För den som älskar sport, och speciellt ishockey, finns det knappast något bättre än en komedi om just detta ämne. Goon: Last of the Enforcers är en charmig komedi om denna populära sport.

Med skådespelare som Sean William Scott, Liev Schreiber och Alison Pill är detta en film som knappast saknar talanger framför kameran. Filmen är, liksom sin föregångare, populär bland ishockeyfantaster och folk som gillar att betta på ishockey och NHL tips.

Här följer intressanta fakta om filmen och de medverkande skådespelarna, samt rolig kuriosa.

Filmen i korthet: 

Denna uppföljare till filmen Goon – som kom ut 2011 – hade premiär i Sverige 2017 och är en kanadensisk komedi om sport. Goon: Last of the Enforcers handlar om den forna hockeyspelaren Doug Glatt. När Dougs gamla lag Halifax Highlanders får en ny lagkapten som råkar vara hans fiende Anders Cain så rycker Doug in för att rädda sitt gamla lag.

Handling: 

Efter första filmens handling har Doug “The Thug” Glatt blivit kapten för ishockeylaget Halifax Highlanders. Hans framgångar får dock ett abrupt slut då han blir allvarligt skadad av sin fiende på isen, Anders Cain. 

Doug, som numera är gift och väntar sitt första barn tillsammans med sin fru Eva (spelad av Alison Pill), lägger skridskorna på hyllan. Istället försöker han förlika sig med sitt nya jobb som försäljare av försäkringar.

När Doug får nys om att Anders Cains inblandning i Halifax Highlanders hotar att förstöra laget, ser han dock ingen annan utväg än att återvända till laget – mot sin frus vilja. Till sin hjälp har han en pensionerad ishockeyspelare, Ross “The boss” Rhea, och tillsammans bildar de en enad front i hopp om att rädda Halifax Highlanders.

Medverkande: 

Sean William Scott – Sean William Scott spelar huvudpersonen Doug Glatt. Han är mest känd för sin medverkan i komedier som till exempel American Pie-filmerna, där han spelar Steve Stifler.

Marc-André Grondin – Marc-André Grondin spelar Xavier LaFlamme i denna film. Grondin medverkade även i filmen C.R.A.Z.Y. från 2005, där han spelar Zachary Beaulieu, och den prisbelönta filmen Första dagen på resten av ditt liv från 2008, där han spelar Raphael Duval.

Liev Schreiber – Liev Schreiber spelar Dougs tränare Ross Rhea som hjälper honom att åter ta kontrollen över sitt gamla lag. Bland hans tidigare filmer finns X-Men Origins Wolverine, där han spelar Victor Creed.

Han regisserade och skrev även filmen Allt är upplyst från 2005 där Elijah Wood spelar huvudrollen och han medverkar i Wes Andersons kommande film.

Alison Pill – Alison Pill spelar Dougs fru Eva som är gravid med parets första barn och helst vill att Doug håller sig borta från ishockeyn. Hon fick sitt genombrott som Kim Pine i filmen Scott Pilgrim vs. The world från 2010, och hon spelade även Zelda Fitzgerald i Woody Allens Midnatt i Paris.

Wyatt Russel – Wyatt Russel är inte bara skådespelare, han är även en före detta ishockeyspelare. Detta är säkert en av anledningarna till att han fick rollen som Dougs fiende Anders Cain.

Russel har medverkat i bland annat filmerna Overlord från 2018 och 22 Jump Street från 2014. Han spelar även John Walker i The Falcon and the Winter Soldier från 2021.

Regissör: 

Filmen är både skriven och regisserad av Jay Baruchel, som dessutom har en liten roll i filmen – en karaktär vid namn Pat. Baruchel har själv sagt att sport skapar god dramatik eftersom det, enligt honom, har alla ingredienser för sånt som är värt att läsa, lyssna till eller titta på: konflikter, åtrå och krossade hjärtan.

Han menar att människor projicerar sina förhoppningar, ambitioner och misslyckanden på sporter. Baruchels passion för sport ligger säkerligen bakom hans beslut att skriva och regissera filmen.

Kritik:

Den brittiska dagstidningen the Guardian gav Goon: Last of the Enforcers två stjärnor av fem, ett svalt betyg som motiverades med att även om filmen bjuder på sporadiska skratt så saknar den så kallade punchlines.

Magasinet Variety skriver i sin recension av filmen att de ingredienser som var en del av föregångaren Goons charm återfinns i även denna film, och detta gäller inte minst Sean William Scott i rollen som Doug. De menar dock att Scotts talanger inte utnyttjas till fullo, och att de olika mindre karaktärerna tyvärr inte kompenserar för detta.

The Hollywood Reporter däremot ger filmen beröm för att ha lyckats återförena i stort sett alla skådespelare från den första filmen och dessutom bibehållit samma anda som föregångaren. Även om manuset knappast är originellt enligt The Hollywood Reporter så har filmerna uppnått något av en kultstatus och de utesluter inte att den kommer få fler uppföljare i framtiden.

Kuriosa: 

NHL-spelarna Michael Del Zotto från Vancouver Canucks och Tyler Seguin från Dallas Stars syns i biroller som spelare i Halifax Highlanders motståndare St. Johns Shamrocks.

En favorit bland ishockey-älskare

Det är inte konstigt att både Goon och Goon: Last of the Enforcers är populära filmer bland folk som uppskattar sport och ishockey. Filmerna har uppnått något av en kultstatus bland vissa sportentusiaster och även om filmen mottagit både ris och ros av kritiker så är frågan om den ändå inte kommer få en uppföljare till i framtiden.

     Skriv kommentar