Följ Flixfilmer på Facebook - Få nyheter om nya filmer och serier på Netflix

Dreamfilm – vad hände sen?

Datum: 17/11/2020 | 1 kommentar xad

Ni som varit ett fan av streaming och intresserade av att kolla på filmer online har förmodligen hört talas om Dreamfilm. Det var en så kallad piratsida där du som användare hade möjlighet att streama filmer och annat material helt gratis, det vill säga utan att skapa ett abonnemang och betala för dig. Att skapa sådana sidor utan rättigheter anses vara olagligt, vilket till slut ledde till Dreamfilms undergång. Vad var det egentligen som hände, och vad hände sen?

Dreamfilm – vad var det?

Som vi nyligen var inne på så var Dreamfilm en av de större sidorna för att streama film och annat innehåll helt kostnadsfritt. Att sidan blev så populär berodde framförallt på dess generösa utbud och innehållet av nysläppta filmer – de var väldigt snabba på pucken och laddade upp nya filmer konstant.

Skillnaden mellan Dreamfilm och många andra liknande piratsidor var att du på Dreamfilm inte behövde ladda ner något material. Du kunde alltså streama det direkt från sidan. Detta blev snabbt otroligt populärt och antalet användare steg rätt hastigt.

Lagligt eller olagligt?

Huruvida detta ansågs vara lagligt eller olagligt har varit i lite av en gråzon, åtminstone för användarna som inte ansvarar för innehållet. Däremot är det ett faktum att användning och nedladdning av innehåll utan att ha rättigheterna (upphovsrätt) för det är olagligt. Det innebär att administratören för Dreamfilm gjorde något olagligt.

För dig som användare behöver du dock inte oroa dig. På sådana piratsidor är det alltid bara upphovsmannen till sidan som ansvarar för uppladdningen av innehållet, vilket då är sin tur innebär att det är upphovsmannen som ska ha koll på om det är lagligt eller inte.

Du som bara streamar från sidan gör alltså indirekt inte något olagligt eller något fel. På Dreamfilm behövde man inte heller ladda ner eller spara något innehåll till sin egen hårddisk – att bara streama direkt på sidan är inte heller olagligt. Att det både anses vara lagligt och olagligt gör att sidan hamnar i lite av en gråzon. Svaret är inte helt självklart.

Vad hände sen?

Men, trots att det inte är olagligt för dig som användare att ta del av innehållet på Dreamfilm så är det som sagt olagligt gjort av den som ansvarar för sidan. Utan några rättigheter eller upphovsrätt till materialet har man inte rätt att ge tillgång till det. Att Dreamfilm sysslade med detta var sen något som kom ut i och med att sidan blev så populär.

I takt med det lyckades man också hitta vem det var som ansvarade för sida. År 2015 häktades administratören till Dreamfilm och sattes i inför ett ultimatum – antingen skulle sidan stängas ner, eller så skulle upphovsmannen bli häktad ännu en gång och riskera att möta konsekvenserna.

Uppföljaren efter underlaget

Sidan stängdes då ner och man trodde in princip att det var slut på historien. Däremot dök det snart upp en liknande variant av Dreamfilm, närmare bestämt en ren och skär kopia vid namn DreamfilmHD. Även dessa upphovsmän kom snart att bli häktade för sin skapelse – de blev dömda till fängelse och fick betala ca 1,3 miljoner kronor i skadestånd.

Streamtajm – ny Dreamfilm!

Efter skandalerna med både Dreamfilm och DreamfilmHD var ämnet om illegala streamingtjänster rätt hett och omtalat. Att skapa en ny liknande sida var med andra ord inte det smartaste man kunde göra. Men, trots det fanns det många som ville göra samma framgångssaga som grundaren av Dreamfilm hade lyckats med.

Det ledde helt enkelt till att en ny så kallad piratsida skapades, Streamtajm. Även här har fokus varit stort på att just släppa Nya filmer och ge tillgång till innehåll som knappt ens kommit ut på marknaden.

Du som användare, som endast streamar, gör dock inte något fel. Men, i och med att det här med olagliga streamingsidor har blivit ett allt mer omtalat och genomskådat ämne finns det också en viss risk för användare. Skulle du bli påkommen kan du få böter. Sidan kan också bli nerlagt när som helst.

För att vara helt på den säkra sidan när du streamar på en viss sida rekommenderar vi därmed att du använder dig av lagliga streamingtjänster. Dessa har fått godkänt att ladda upp det innehåll som finns på sidan. Så trots att du måste betala en liten slant för att se olika filmer eller serier är det värt det.

Några av de mest populära, och lagliga, streamingtjänsterna just är Netflix, Viaplay, Cmore och HBO Nordic. Du som är intresserad av nysläppta innehåll och serier är HBO Nordic streamingtjänsten för dig!1 kommentar til Dreamfilm – vad hände sen?

  1. Nya Dreamfilm - [updated] Sunnersberg - kl. 11:02, 16-08-2022:

    […] Dreamfilm – vad hände sen? | Flixfilmer […]

    Skriv kommentar